Els versos d’aquesta oració en temps d’epidèmia estan presos d’una homilia sobre la Nativitat de Sant Pere Damascè, bisbe de Damasc al segle VIII. Segons la tradició, aquest text va ser ofert com un escrit de Sant Bartomeu que es va aparèixer a les Clarisses de Coimbra a Portugal, mentre que la ciutat va ser devastada per la pesta en 1317, per la qual cosa van recitar: el convent es va salvar. Aquest monestir havia estat refundat l’any 1314 per la reina Isabel d’Aragó (1271 † 1336), esposa de Denis I, rei de Portugal, va prendre el vel allà i va morir allà: és coneguda com Santa Isabel de Portugal .
Aquesta oració es presenta com una prosa o seqüència, amb dos cors alternant versos per versos i unint-se per cantar el vers final. Des Coimbra, la prosa es va estendre àmpliament per tot Occident (per exemple, els cànons de la col·legiata de Sainte-Croix a Poligny van decidir en 1575 cantar aquesta oració perpètuament en temps d’epidèmia tots els dies abans de la missa, el Ursulines de Nimes el cantava cada dia després de la missa durant la plaga de 1640). Generalment es cantava amb el seu vers i oració, seguit de les antífones, versos i oracions de Sant Roc i Sant Sebastià, els dos principals sants intercessors en temps de contagi .
Durant l’actual pandèmia per coronavirus aquesta antífona l’han recuperat alguns grups musicals i reinterpretada en diferents versions. Entre aquestes reinterpretacions destaca la que va fer el passat mes de març el grup de música antiga “Schola Antiqua” dirigit per Juan Carlos Asensio. També ha sigut recuperada i utilitzada per comunitats religioses com a pregària a la Mare de Déu durant la pandèmia del coronavirus.
STELLA CAELI/ESTRELLA CELESTIAL (antífona gregoriana segle XIV)